Rozdělání ohně pomocí šišek

Lze šišky použít k topení nebo jako podpalovač?

Šiška jako dekorace nebo jako podpalovač

Praskání, třeskání a tančící plameny v krbu na dřevo hřejí srdce i domov. Když je šišek dostatek, můžete je ošetřit a použít jako podpalovače nebo přidat několik do dřeva, abyste podpořili rychlý horký oheň. Různé druhy dřeva hoří lépe, žhavěji a čistěji než jiné, ale dřevo by mělo být vždy šest měsíců až rok uleželé, aby bylo zajištěno, že bude zcela suché.

Šišky jsou vydatným zdrojem paliva. Šišky sice můžete zapálit v krbu nebo kamnech na dřevo, ale hoří tak rychle, že na rozdíl od kusu proleželého dřeva nejsou samy o sobě spolehlivé jako zdroj paliva. Nicméně, suché šišky jsou skvělým podpalovačem a jejich výroba může být snadným a zábavným řemeslem.
Ano, šišky lze spalovat v kamnech na dřevo nebo krbech. Ale ujistěte se, že jsou suché, aby se zabránilo praskání a dalšímu nahromadění kreosotu.

Zapalování šišky

Borovicové šišky můžete zapálit v krbu nebo kamnech na dřevo a hodí se zejména k podpálení, když se pokoušíte rozdělat oheň. Můžete si všimnout, že šišky kouří o něco více než větvičky nebo jiné drobné podpaly, ale pak se rozhoří a pomohou zapálit větší kusy dřeva v krbu.

Po použití dlouhé zápalky nebo krbového zapalovače k zapálení podpalovače nebo podpalu nezapomeňte krbovou zástěnu zavřít. Když oheň hoří, nechejte zástěnu zavřenou, aby z krbu nevylétaly jiskry.

Šišky by měly být ve vaší sadě nástrojů jako účinný a snadný podpalovač. Mezi troud, který dokáže rozdělat oheň v kamnech na dřevo, patří zmačkané noviny, malé větvičky, jehličí a ano, šišky. Umístěte do kamen na dřevo troud; pak navrch položte podpal. Jako podpal použijte velké větvičky, malé větve a malé kousky dřeva o tloušťce až 1 palce.
Stejně jako spalování zeleného nebo mokrého dřeva může snížit množství tepla a zvýšit množství „pukání“, tak i spalování vlhkých šišek. Ujistěte se, že vaše šišky jsou zcela suché. Teoreticky můžete na ohně použít jedlové šišky, pokud je najdete. Ale jaký je rozdíl? jedlové šišky obvykle rostou blízko vrcholků jedlí, takže je nepravděpodobné, že se k nim dostanete. Obvykle se rozpadnou, než se odlepí od stromu a spadnou na zem. Pokud nějakou najdete na zemi, pravděpodobně z ní vytéká míza, která může zapálit oheň, ale bude také produkovat více kouře. Většina lidí používá šišky v krbu nebo kamnech na dřevo, částečně proto, že šišky se snáze hledají, jsou větší než šišky jedle a snadno se suší.

Borové šišky jako podpalovače

Použítí šišky místo podpalovače

Pokud plánujete použít šišky v ohni, proč si z toho neudělat trochu požitku navíc? Celé sušené šišky můžete jednoduše házet do krbu nebo kamen na dřevo, ale existuje řada řemesel pro kutily, které vám pomohou přeměnit šišky na vzrušující podpalovače.

Vyrobte si vlastní domácí podpalovače z šišek. Je to dobrý způsob, jak spotřebovat šišky, pokud jich máte na zahradě dostatek. Sbírejte borové šišky jak padají a dejte je stranou, dokud nebudete připraveni připravit podpalovače.

Umístěte sklizené šišky na plech pokrytý hliníkovou fólií a pečte při teplotě 150 až 200 stupňů Fahrenheita po dobu jedné hodiny. Roztavte vosk – včelí vosk, vosk na výrobu svíček nebo kousky svíček – ve dvojitém kotli na sporáku. Kolem každé šišky pevně uvažte knot; pak ji ponořte do rozpuštěného vosku a nechte ji oschnout.

Pokud zapálíte hodně vonných svíček a použijete zbylý vosk na potažení šišek, váš oheň bude příjemně vonět. Případně do roztaveného vosku vmíchejte vonné oleje nebo mletou skořici, hřebíček a další koření, abyste provoněli podpalovače z šišky.

Barevné plameny z borové šišky

Podpalovače z borovicových šišek jsou perfektním dárkem pro někoho, kdo má rád barevný oheň, ať už sedí u táboráku nebo u krbu v obývacím pokoji . Dost snadné pro děti (s malým dohledem dospělých); mohou být zabaleny do skvělého koše pro levný dárek.

Chcete-li vytvořit barevné plamínky, nejprve šišky vysušte. Smíchejte 1 šálek soli, boraxu, kyseliny borité nebo epsomské soli s 1/2 galonu horké vody a šišky ponořte do směsi přes noc. Použijte sůl pro žluté plameny, borax pro žlutozelené, kyselinu boritou pro zelené a Epsomské soli pro bílé. Před použitím v krbu nechte šišky vyschnout minimálně tři dny.

Šišky se nejprve namočí do běžných domácích roztoků, jako je sůl a borax, a poté se mohou i potřít čirým voskem na svíčky. Když se přidají k podpalu v krbu nebo ohništi, rychle se vznítí pro snadný start a poté vydávají netoxické barevné plameny.

Šišky a kreozot

Kreosot je nahromaděný zbytek vzniklý při spalování měkčích dřev, jako je borovice nebo smrk. Borové šišky však nevydávají tolik kreosotu jako borovicové dřevo. Dobře uleželá suchá borovice navíc rychle hoří a nezanechává v komíně zbytky kreosotu.

Šiškové podpalovače jsou ideální pro otevřené ohně, hořáky na polena nebo zahradní chimény. Jsou netoxické a produkují o 90 % méně sazí než ropné ekvivalenty – díky tomu jsou pro vás čistší a bezpečnější. Po zapálení podpalovače bude oheň během několika minut hořet s vůní vhodnou pro každé roční období.

Abyste zabránili vzniku kreosotu, nikdy nespalujte zelené dřevo. Před použitím v krbu sušte své palivové dřevo, ať už je to borovice, dub nebo jiné měkké nebo tvrdé dřevo, šest až 12 měsíců. Pro jistotu si každý rok před příchodem chladného počasí nechte krb prohlédnout a vyčistit profesionálním kominíkem.
Založení ohně

Chcete-li rozdělat oheň pomocí šišek jako troud, položte na rošt několik malých kousků podpalu; pak na ně položte zmačkaný papír a jednu nebo dvě šišky. Postavte kolem šišek hromadu palivového dřeva, přičemž podpal a menší kusy dřeva umístěte nejblíže k podpalovačům, aby hořelo jako první a větší kusy po obvodu. K zapálení papíru a šišek použijte dlouhou zápalku.

Pozorně sledujte oheň a v případě potřeby přidejte kolem šišek další podpal, abyste podpořili vznícení větších kusů. Používejte kleště na palivové dříví, vyhrňte si rukávy a udržujte svůj oděv, ruce, obličej a vlasy, stejně jako děti a domácí zvířata, mimo dosah dřeva a plamenů.

Borové Šišky se hodí jako podpalovače a pokud máme dostatek smrkových šišek, můžeme jimi i topit i když se jedná o měkké palivo – o tom v příštím příspěvku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *