Jak vybrat správné palivové dřevo, které vyhovuje vašim potřebám

Museli jste se někdy přesunout na jinou stranu ohniště, protože vítr fouká směrem k vám, takže jste úplně začouzení?

Co takhle vyskočit ze židle, protože na vás přistál uhlík? Nebo se bát ohně, protože nepřestane praskat a pukat, zatímco děti všude pobíhají?

To vše závisí na druhu dřeva, vašem spalování a různých vlastnostech palivového dřeva.

Nemůžete si koupit levné palivové dřevo a očekávat, že bude hořet jako krásné dřevo prvotřídní kvality!

Jak víte, co získáte při nákupu palivového dřeva?

Zde je podrobné vysvětlení palivového dřeva, se kterým se setkáte v Calgary a okolních oblastech, abyste mohli upřímně vědět, co získáváte, když si kupujete palivové dříví v Calgary.

Měkké dřevo:

Topol – osika, balzám nebo topol topol je ve skutečnosti hybrid měkkého a tvrdého dřeva. Přesto se jedná o nejméně kvalitní palivové dřevo, pokud jde o spalování. Nejvýznamnějším důvodem, proč působí jako méně kvalitní dřevo, je jeho špatný zápach při hoření, značné množství kouře a velké množství praskání. Odkládá malé množství tepla a střední dobu hoření. Pokud je to možné, vyhnul bych se pálení topolu, ale pokud je to všechno v malíčku, bude stále fungovat pro venkovní a rekreační pálení.

Topol v průměru trvá 1–2 roky, než se nařeže, usuší, protože ukládá vlhkost uvnitř zrn, což je hlavní důvod, proč způsobuje tolik problémů při hoření. Velmi suchý topol, který je dostatečně kořeněný ke spálení, trvá dlouho.

Smrk – je nejběžnějším druhem palivového dřeva v těchto oblastech. Smrk je stálezelený strom a jeho populace je u nás všude hustá. Trvá 6 měsíců až 2 roky, než jsou dostatečně kořeněné a připravené ke spálení jako palivové dřevo.

Jakmile smrk uschne, působí jako palivové dřevo nižší kvality, které je dobré pro venkovní a rekreační použití. Zažijete nízké-střední množství tepla a doby hoření. Smrk má nízkou hustotu, takže uvolňuje středně vysoké množství kouře. Dostanete poměrně značné množství praskání a pukání. Šišky lze také použít na podpal

Borovice – Lze rozdělit na 3 nejběžnější druhy borovice, borovici bílou, borovici jackovou a borovici lesní. Borovice bělokorá a borovice jacke hoří díky své hustotě a vlastnostem hoření velmi podobně jako smrk.

Borovice Lodgepole je výrazně hustší s rovnějším zrnem, což jí umožňuje rychleji schnout a má méně vlhkostních/vzduchových kapes, což způsobuje kvalitnější hoření. Borovice Lodgepole je palivové dřevo střední třídy, které uvolňuje mírné množství kouře, praská průměrným množstvím tepla a přiměřenou dobou hoření.

Cedr – Působí jako speciální palivové dřevo pro svou příjemnou vůni a rychlé, ale velmi horké hoření. Stále budete mít mírné množství kouře a praskání; nicméně získáte mnohem vyšší rychlé teplo, takže je ideální pro podpalování a podpalování. Lidé milují pálení cedru o svátcích, získávají prostor, který příjemně voní a hoří.

Tamarack/Douglaska – Jedná se o palivové dřevo z měkkého dřeva prémiové kvality. Mají mnohem vyšší hustotu, což způsobuje, že hoří mnohem žhavěji a déle než ostatní protějšky z měkkého dřeva. Také hoří čistší, což způsobuje méně kouření, praskání a zanechává za sebou méně zbytků než smrk/borovice.

Přečtěte si jak poznat rozdíl mezi borovicí, smrkem a jedlí v měkkých dřevech,

Tvrdé dřevo

Javor – je velmi husté tvrdé dřevo. Při vhodném usušení hoří horko, dlouho s příjemnou vůní a mírným množstvím kouře bez praskání. Javor je známý svým příjemným přenosem chuti do jídla a žhavým a dlouho hořícím uhlím. Díky tomu je vhodný pro vaření na ohni s nízkými nároky na údržbu.

Jasan – Jasan je neuvěřitelně husté tvrdé dřevo. Hoří velmi dlouho a poměrně horko. Uhlí se bude držet kolem ohně po dlouhou dobu, ale jde o dlouhodobé hoření. Pokud je vaším cílem mít velký hučící oheň, pak popel není pro vás, ale pokud chcete velký rozšířený oheň, pak bude popel přesně to, co hledáte.

Ovocné dřevo – zahrnuje dřeviny jako jabloně, třešně a hrušně. Všechna ovocná dřeva jsou velmi husté tvrdé dřevo, které fantasticky voní a hoří velmi dlouho a horko s mírným množstvím plamene a kouře. Obecně se používají k vaření a uzení potravin a masa, jsou dobrým speciálním palivovým dřevem používaným pro specifické účely.

Bříza – Bříza je zlatým standardem palivového dřeva v těchto oblastech pro vnitřní i venkovní spalování. Hoří velmi horko a prodlužuje se kouřem s nízkou hustotou a bez praskání. Uvolňuje příjemnou vůni a zanechává po spálení málo popela a malé zbytky. Chcete-li hořet uvnitř nebo venku, nikdy neuděláte chybu, když si vyberete břízu jako své palivové dřevo.

jak si mám vybrat?

Při výběru palivového dřeva záleží na dostupnosti, rozpočtu a požadovaném zážitku. Při nákupu v předstihu budete mít vždy více možností, jak prozkoumat a získat kvalitu palivového dřeva, kterou byste chtěli koupitpro vaše sezónní spalování.

S palivovým dřevem dostanete to, za co zaplatíte, takže pokud máte omezený rozpočet a nezáleží vám na kvalitě spalování, pak pro vás bude ideální palivové dřevo nižší střední třídy.

Pokud musíte utratit trochu víc a záleží vám na tom, abyste měli vysoce kvalitní oheň bez stresu, pak výběr kvalitnějšího tvrdého dřeva vám poskytne požadované výsledky.

Speciální palivové dřevo je obecně považováno za nejdražší. Přesto lidé obvykle nakupují v menším množství za konkrétním účelem, aby dosáhli požadovaných výsledků.

Dokud rozumíte tomu, co hledáte a jaký je váš rozpočet, a dřevo je suché a připravené k hoření, upřímně řečeno, nemůžete si vybrat špatně.